8. lekce

Na začátku hodiny jsme zopakovali, jak Arduino zpracovává příkazy, které do něj nahrajeme. Šlo to lépe, než minule, ale pro jistotu jsem všem dal výpis základních příkazů, které by měl každý znát.

Také jsme si připomněli, že dokud na PIN nenastavíme hodnotu HIGH (příkaz digitalWrite(pin, hodnota);), tak v něm nebude elektřina a spotřebič k PINu připojený nebude fungovat. A pokud hodnotu HIGH nastavíme, tak v něm elektřina bude do té doby, dokud nenastavíme hodnotu LOW nebo neodpojíme zdroj napájení.

Na dnešek jsem připravil 3 Arduina s teplotním čidlem TMP36 a 2 Arduina s ultrasonickým senzorem HC-SR04. Ke všem byl připojený display a žáci měli za úkol zapojit obvod podle schématu na tabuli. To zvládli víceméně všichni, ačkoliv někteří s velkou pomocí. Jakmile provedli správné zapojení, display se rozsvítil a začal ukazovat naměřené hodnoty. Druhý úkol byl připojit LEDku a napsat vlastní program, který ji rozsvítí. Někteří si po splnění úkolu začali hrát s více LEDkami a více PINy.

Jedna žákyně byla dokonce tak rychlá, že stihla udělat efekt „dýchání“ na červené LEDce a to pomocí for cyklu (který ostatní ještě neznají).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *