Google Glass v Praze + hackathon

Včera odpoledne jsem se vydal na první neoficiální představení projektu Google Glass v ČR. Akce se konala v TechSquare v ulici Křížová 2598/4, 150 00 Praha 5 a začínala ve 12:30.

Po check-inu začala přednáška o Google Glass, kterou vedl Radek Šimko. Dozvěděli jsme se obecné věci o celém projektu a Radek nám ukázal brýle v praxi. Viděli jsme, jak se s brýlemi zachází, jak se ovládají hlasem a jak probíhá hangout s jinými brýlemi. Poté byl prostor na otázky, bohužel se nedostalo na všechny.

Po skončení přednášky jsme po skupinách chodili do jedné místnosti, kde jsme si každý mohli na pár minut brýle vyzkoušet. Každá skupina (cca po 12 lidech) měla asi 20 minut. Každý byl s brýlemi zvěčněn slečnou fotografkou.

Od 16:30 nám David Vávra odpřednášel základní informace ohledně vývoje pro Glass. Ukázal nám, jakým způsobem se dá vyvíjet, jaké už existují projekty a také nastínil možnosti, které Glass dávají programátorům nových aplikací. Potom každý vývojář prezentoval sám sebe, řekl ostatním, co by chtěl dneska pro Google Glass naprogramovat a jestli to plánuje sám, nebo chce někoho do týmu. Některé nápady se mi hodně líbili, např. hra, kde uživateli do brýlí přijde zpráva s barvou a jeho úkolem je v časovém limitu najít v okolí barvu s co nejpřesnějším odstínem a vyfotit ji (mimochodem, tento projekt se podařil naprogramovat a vyhrál 2. místo).

Pak začal samotný vývoj. Do 22:00 jsme měli naprogramovat to, co jsme řekli ostatním a pak to prezentovat. Někteří programátoři odpadli, jiní se spojili do větších týmů. Já zápasil se zprovozněním Quick Start projektu, ze kterého nám bylo doporučeno vycházet (obsahuje v sobě už základní funkčnost, např. autentizaci apod.). Každý si založil projekt na App Engine a Radek všem vygeneroval ID a SECRET, aby mohl komunikovat s jeho brýlemi (bez toho by to nešlo, jen Radek byl označený jako Glass developer a měl možnost využívat Mirror API, proto jsme to museli dělat vše přes něj). Když měl někdo hotovou konkrétní část, poprosil Radka a ten to na svých brýlích vyzkoušel.

Mně se stala taková nemilá věc, která pozdržela vývoj mé aplikace. Kvůli překlepu mi byly vygenerovány špatné údaje a já většinu času zápasil se zprovozněním projektu. Nakonec se mi podařilo udělat takovou hezkou aplikaci, která uživateli brýlí pošle každý den ráno kartu s citátem. Během programování nám přinesli pizzu (bohužel o 40 minut déle, než bylo v plánu a já měl šílený hlad :D).

Pokud máte zájem vyvíjet pro Google Glass, doporučím tento odkaz (https://developers.google.com/glass/quickstart/index), na kterém najdete všechno potřebné (dokonce i playground, kde si můžete vyzkoušet, jak bude vypadat to, co do brýlí pošlete).

Chvíli po 22. hodině jsme každý prezentovali svůj výkon. Zde je seznam aplikací, které byly vyvíjeny:

  • Glasquare – Foursquare pro Glass.
  • Fio banka zůstatky – Read-only přístup k bankovnímu účtu Fio banky.
  • ColorGlass – Do brýlí přijde odstín nějaké barvy, uživatel musí najít v okolí co nejpodobnější a vyfotit.
  • To, písnička – Nápověda pro text písniček.
  • Ingress for Glass – Ingress pro Google Glass.

Proběhlo i veřejné hlasování o nejlepší aplikaci, které vyhrál projekt Ingress For Glass a Fio banka zůstatky. Podle pořadí si každý přišel ke stolu s cenami a vzal si to, co se mu líbilo nejvíce (polštáře s obrázkem Androida, trička, super hands-free 😉 frisbee, …). Potom skupina nejvytrvalejších odešla směrem na Zlíchov do hospody, završit tak úspěšný den, jakým se včerejší sobota rozhodně stala.

Na závěr bych chtěl poděkovat všem organizátorům, kteří pro nás tuto akci zajistili. Už se těším na další 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *