Vlastní chytré hodinky I

Poslední dobou jsou nejen mezi geeky, ale i mezi obyčejnými (movitějšími) lidmi populární wearables. Mezi ně patří chytré náramky a chytré hodinky. I já jsem se před pár měsíci rozhodoval, jaké wearables si pořídím. Vyhrál to fitness náramek Fitbit, o kterém jsem už psal. Jeho hlavním úkolem je počítat kroky a měřit spánkovou aktivitu. Chybí mu ale jedna důležitá vlastnost, která mě přivedla na myšlenku sestrojit si vlastní chytré hodinky. Tou vlastností jsou notifikace (Fitbit Charge sice dokáže upozornit na příchozí hovor, ale jiné notifikace nepodporuje).

Mým cílem je vytvořit takové hodinky, které informují svého majitele o všem, co se děje v jeho mobilu. Zobrazují datum a čas, příchozí a zameškané hovory, nepřečtené SMS a e-maily. Dokáží na sebe upozornit diskrétním zavibrováním. Upozorní, když se vzdálím od telefonu. Nejedná se tedy přímo o chytré hodinky, ale o „chytré“ a hlavně hackovatelné hodinky. Zdrojový kód bude volně přístupný a hardware bude postavený na Arduinu. Nedílnou součástí je Android aplikace, která slouží ke komunikaci mezi hodinkami a telefonem.

Řekl jsem si, že takový nápad muselo dostat víc lidí a začal googlit. Narazil jsem na zajímavé stránky zabývající se také výrobou vlastních hodinek. Možná vás některé z nich zaujmou:

Všechny tyto projekty jsou velice zajímavé a inspirující, ale žádný mi nenabízí vše, co od hodinek očekávám:

  1. dlouhou výdrž
  2. notifikace
  3. modularitu

V žádném případě nechci nahrazovat funkce telefonu. Ten nosím stále u sebe, jen jsem občas líný ho vyndavat a kontrolovat. Hodinky určitě nebudou obsahovat GPS modul, GSM modul ani reproduktor. Měření kroků je moc složité, k tomu je lepší využít fitness náramek (nebo Android aplikaci, např. Google Fit). Monitor spánku zvládá také fitness náramek (nebo Android aplikace, např. SleepAsAndroid). GPS tracking je možný pouze venku (v budově není GPS signál) a protože ven chodíme vždy s mobilem, je lepší nechat GPS tracking na mobilní aplikaci (např. Runkeeper). Mohlo by se hodit měření aktuální nadmořské výšky. To zvládá Fitbit Charge i Surge, ale ostatní fitness náramky ne. Dalším zařízením v hodinkách by mohl být měřič srdečního tepu.

Základní součástky:

  • Blend Micro (BLE integrovaný)
  • Monochrome 0.96″ 128X64 OLED
  • 240mAh 1S 25C LiPo Batterie

V příštím dílu se podrobně podíváme na samotnou stavbu hodinek na nepájivém poli.

3 komentáře u „Vlastní chytré hodinky I

  1. Pingback: Programování pro Tizen a Samsung Gear S3 | Vývoj a programování

  2. Dobrý den, velice se mi Váš příspěvek líbil. Při této příležitosti mě napadlo se zeptat, jestli byste dokázal naprogramovat aplikaci, která by komunikovala s chytrým náramkem Mi Band a podobně?

    Děkuji a přeji hezký den,

    Jiří Kohoutek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *