Bezdrátový přenos obrazu

Co budeme potřebovat:

Při výběru vysílače a přijímače je třeba dávat pozor, aby obě zařízení pracovala na stejné frekvenci.

EasyCap

Zprovoznit EasyCap v linuxu není těžké. Na stránce http://linuxtv.org/wiki/index.php/Easycap se dozvíte vše potřebné. Přesto zde uvedu jednoduchý návod pro verzi Somagic (lsusb ho identifikuje jako lc88:0007).

Ze stránek http://code.google.com/p/easycap-somagic-linux/ stáhněte oba balíčky: somagic-easycap-tools_1.1_amd64.deb a somagic-easycap_1.1_amd64.deb. Nainstalujte balíčky libusb-1.0-0 libgcrypt11 mplayer usbutils libgcrypt11 wine a pak i oba stažené easycap balíčky. Ve wine spusťte instalaci ovladače z přiloženého CD:

wine Drivers/Setup.exe

Až se program nainstaluje, je třeba extrahovat soubor SmiUsbGrabberC.sys (místo písmene C může být jiné). Přesuňte se do adresáře, kde se tento soubor nachází (většinou v ~/.wine/drive_c/Program Files/Common Files/Somagic/SmiUsbGrabber3C/xp/) a pomocí následujících příkazů provedete export, inicializaci a spuštění přehrávání pomocí MPlayeru.

sudo somagic-extract-firmware SmiUsbGrabberC.sys
sudo somagic-init
sudo somagic-capture -n | mplayer -vf yadif,screenshot -demuxer rawvideo -rawvideo "ntsc:format=uyvy:fps=30000/1001" -aspect 4:3 -

Po inicializaci by měl systém rozpoznat EasyCap jako 1c88:003c.

Vysílač

K vysílači, který uvádím na začátku článku, jsou dodávány potřebné kabely. My však využijeme pouze žlutý drát (VIDEO IN) a napájecí kabel. Doporučuji připájet kolíkové konektory tam, kde ještě nejsou. Vysílač připojíme na 12V a GND.

Na spodní straně vysílače jsou 4 přepínače, které můžete (např. pomocí pinzety, jsou hodně malé) přepínat. V manuálu k vysílači je uvedeno, jaké kombinace nastavit pro konkrétní kanál. Ponechání všech přepínačů nahoře (tak, jak byl vysílač dodán) znamená kanál č. 1.

Přijímač

Přijímač připojíme k 12V a GND. Dlouhým stiskem tlačítka ho zapneme. Pak krátkými stisky volíme kanál od 1 do 8. Dalším dlouhým stiskem přijímač vypínáme.

Kamera

Ke kameře přivedeme elektřinu pomocí mini USB autoadaptéru. Rozstřihneme kabel a na červený i černý drát připájíme kolíkový konektor, abychom mohli jednoduše připojit 5V a GND z baterie. Samozřejmě můžeme vzít i standardní USB kabel, ve kterém jsou 4 dráty a využít jen červený a černý drát. Připojíme také AV-OUT.

Propojení

Když máme všechno připravené, můžeme propojit žlutý kabel z přijímače s EasyCapem, žlutý kabel z kamery se žlutým kabelem na vysílači a zapnout kameru, přijímač i vysílač. Nyní bychom měli v počítači vidět to, co snímá kamera. Pokud ne, můžeme zkusit propojit žlutý kabel z kamery přímo na EasyCap a zjistit, jestli je problém v přenosu obrazu nebo v kameře.

fpv_1 fpv_2

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *