Formátování zdrojového kódu v Eclipse

Téměř celou dobu, co pracuji s Eclipse, jsem používal magickou zkratku CTRL + SHIFT + F, která dokázala podle definovaných pravidel naformátovat zdrojový kód. Programátor si tak nemusel dělat starosti se vzhledem kódu, jednoduše stiskl magickou kombinaci kláves a vývojové prostředí vše udělalo za něj. Opravdu výborná věc.

Od té doby, co neprogramuji sám ale spolupracuji s kolegy, není vždy možné magickou zkratku používat. Programátorské nepsané pravidlo říká, že pokud děláte úpravy v cizím kódu, není vhodné ho přeformátovávat. Je to prostě slušnost. A definovat si pro každý projekt vlastní pravidla formátování není vždy možné a i by to otravovalo.

Když jsem se zamyslel, proč vlastně formátuji, zjistil jsem, že to není kvůli stylu psaní. V 95% píšu tak, jak to považuji za správné a jak se to líbí mně. Vždy jsem vlastně formátoval kvůli bílým znakům, které mě štvaly, ať už se nacházely kdekoliv. Existuje tedy nástroj, který by odstranil bílé znaky tam, kde nejsou třeba? ANO! A Eclipse tuto funkčnost dokonce má od začátku v sobě. Jmenuje se Remove Trailing Whitespace a v Preferences -> General -> Keys je možné si nabindovat vlastní klávesovou zkratku.

Pozn.: Existuje také plugin AnyEdit, který tuto funkčnost také obsahuje a navíc umožňuje např. zobrazení bílých znaků a spoustu dalších věcí.

Příspěvek byl publikován v rubrice Blog se štítky a jeho autorem je Petr Pošvic. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *