Programátorova organizace vysokoškolské práce

Vysokou školu úspěšně studuji již pátým rokem. Za tu dobu jsem musel vypracovat spoustu semestrálek, referátů a dokonce i jednu bakalářskou práci. Napadlo mě, že bych mohl sepsat několik rad, jak si správně organizovat čas při studiu. Hlavně popíšu programy a služby, které mi mou práci usnadní.

Úkoly

Protože jsem tvor velmi zapomětlivý, je pro mě důležité mít systém, který mi včas připomene úkoly s termínem. Jako velmi dobrá volba se mi osvědčil e-mail + kalednář od Google. Do kalendáře je možné zapisovat události (a ty třeba sdílet se svými blízkými, aby věděli, kdy na ně nebudete mít čas) a úkoly. K úkolu můžete přiřadit termín a jakmile ho dokončíte, označíte ho za dokončený.

Projekty

Dalším úžitečným nástrojem je Redmine. Tato webová aplikace slouží pro správu projektů, na kterém pracuje více lidí. Když jsem vybíral z dostupných aplikací zdarma pro správu projektů, Redmine se mi zamlouval nejvíce. Umožňuje vytvářet úkoly a ty přiřazovat jednotlivým uživatelům. Lze ho propojit s různými SCM systémy, jako je SVN nebo Git. K projektu přidává svou vlastní Wiki, kterou já používám jako dokumentační nástroj. Pokud vás ve škole nutí založit pro svůj projekt web, není nic snazšího než použít právě tuto wiki.

Dokumenty

Občas se mi stalo, že bylo třeba na cvičení vypracovat závěrečnou zprávu našeho týmu. Zde opět pomohl Google a jeho služba Dokumenty. Pracuje se s nimi jako v OpenOffice, ale je možné je sdílet pro více uživatelů a ti mohou na dokumentu pracovat současně.

Správa verzí projektů

Projektů do školy je velké množství. Pokud se jedná o programování, používám verzovací systém Git. Velice snadno se s ním pracuje a kdykoliv se můžete vrátit k nějaké starší verzi svého softwaru. Navíc umožňuje vyvíjet více větví najednou a ty pak jednoduše slučovat. Osobně se mi nejlépe ovládá přímo přes příkazovou řádku (v Linuxu), ale ani plugin TortoiseGit pro Explorer ve Windows není špatný.

Wiki

Na projekty psacího typu ale raději používám DokuWiki. Její jednoduchá syntaxe umožňuje rychle psát a zároveň uchovávat starší verze dokumentů. V případě, že bych nepotřeboval do textů obrázky, vystačil bych si s Gitem i pro textové dokumenty. DokuWiki je ale přehlednější a hlavně nepotřebuje externí databázi, protože všechna data uchovává v textových souborech. Podporuje více uživatelů a přiřazování různých práv.

Bakalářky, diplomky, …

Když píšu obsáhlejší práci, používám sázecí systém LaTeX. Pro Eclipse existuje plugin Texlipse, který mi zcela vyhovuje. Spojením s Gitem a Redminem mohu velmi pohodlně psát bakalářskou či diplomovou práci.

Programovací IDE

Výše zmíněný Eclipse používám i k programování v Javě, PHP, Pythonu a Androidu. Programátorovi poskytuje velký komfort, jako např. refaktoring a automatické doplňování. Bohužel, pokud si Eclipse přepluginujete (nainstalujete do něj velké množství pluginů), začne nehorázně dlouho trvat jeho spuštění. Řeším to zkopírováním programu do více složek. Mám Eclipse pro Javu, PHP, Android a AppEngine.

Vlastní server

Je výhodné pro některé aplikace zakoupit (nebo postavit) vlastní server. Klidně stačí nějaký slabší stroj s alespoň trochu RAM paměti (256+). Možností je více. Zakoupit rozumný virtuální privátní server (VPS) není zas tak finančně náročné (1000 Kč ročně). Pokud chcete mít server u sebe doma, je dobré zajistit alespoň minimální konektivitu. S modemem se bude pracovat těžko. Já mám na svém serveru nainstalovaný výše zmíněný Redmine (ten běží na Apache2), všechny Git repozitáře a mohl bych tam mít i DokuWiki. Tu ale mám na svém notebooku (výhoda je, že ji mám u sebe i offline, nevýhodou je, že je pouze na notebooku).

Data v cloudu

Poslední službou, kterou využívám, je UbuntuOne. Jedná se o cloudové uložení dat a jejich automatickou synchronizaci se všemi mými počítači (i mobilem). Zdarma mi poskytli 5 GB úložného prostoru. Ten využívám na všechny soubory, které souvisí se školou. Když bych byl na cvičení s notebookem a nemohl se připojit k internetu, všechny nové nebo upravované soubory se synchronizují, jakmile se opět k internetu připojím.

Editace textu

Jako poznámku uvedu, že k editaci zdrojového kódu, konfiguračních souborů na serveru a na psaní jednorázových textů používám Vim, ale nemyslím si, že tento propracovaný editační nástroj sedne každému. Určitě stojí za to se s ním seznámit. Věřte ale, že to může trvat i několik týdnů(!), než se s ním naučíte pracovat efektivně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *