FreeCiv – tahová strategie pro každého

Pamětníci si jistě vzpomenou na starou hru z roku 1991, kde se hráč vžil do role panovníka a vedl svůj národ od počátku civilizace až do doby osidlování vesmíru. Průběžně zakládal města, napadal ostatní národy a jeho vědci vynalézali nové technologie. Ta hra se jmenovala Civilizace. A protože byla velmi zábavná, vznikl open-source projekt jménem FreeCiv.

Hra se skládá ze serverové a klientské aplikace. Server je možné nastavit pomocí příkazů (ale nebojte, nastavení lze naklikat i přes klientskou aplikaci). Klient se připojí k serveru a začne hra. Diplomacie je lépe propracovaná, než v původní Civilizaci, také umělá inteligence je lepší a celkově se lépe hraje.

Bohužel, autoři preferované klientské aplikace napsané pro GTK2 ne zrovna šťastně zvolili zobrazování událostí. Pokud si nenastavíte zobrazování do PopUp okna v Game -> Options -> Message, budou se všechny zprávy psát do neaktivního okna se zprávami a vy si nové zprávy někdy nemusíte všimnout.

Také pohyb nepřátelských jednotek a souboje proběhnou velmi rychle a hráč nemá šanci všimnout si všech detailů. To lze také upravit v nastavení Game -> Options -> Local Client -> Graphics, ale pro nového hráče bude hra zpočátku zmatečná.

Přehlednosti nepřidá absence zvuků. Z nějakého mně neznámého důvodu musím stáhnout zvukovou sadu z oficiálních stránek a umístit ji do adresáře data a spouštět s parametrem -S stdsounds. Pro začínajícího hráče trochu bláznivé 🙂 Naštěstí při kompilaci poslední verze ze zdrojových kódů to není potřeba.

Hra v sobě má zabudovaný editor, který je možné spustit přímo v probíhající hře. Hlavně začínajícím hráčům se hodí možnost vytvořit novou jednotku nebo vynalézt pokročilou technologii.

Na hře se mi nejvíce líbí možnost kooperace s ostatními národy. Na začátku můžete vytvořit týmy a při hraní sdílet mapu a vědomosti. Požitek ze hry ještě umocní, když si zvolíte jeden z předpřipravených scénářů a hrajete např. na britských ostrovech, Japonsku nebo rovnou celé Zemi.

Oficiální stránky naleznete na adrese http://freeciv.wikia.com/wiki/Main_Page.

Pozn.: Pokud se vám nelíbí grafika, která je ve hře použitá, nezoufejte. V nastavení klientské aplikace zvolte jinou grafickou sadu. Osobně se mi nejvíc líbí tileset Trident.

Příspěvek byl publikován v rubrice Blog se štítky a jeho autorem je Petr Pošvic. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *