Arduino Ethernet Shield W5100 a router

Pokud vlastníte Arduino Ethernet Shield např. pro Arduino Uno a nemůžete se připojit ke svému routeru, možná máte stejný problém, jako já. Naštěstí není těžké ho vyřešit.

Do Arduina jsem nahrál příklad z knihovny Ethernet – jednoduchý web server na portu 80, na který je možné připojit se z libovolného počítače ve stejné síti. Jenže můj router nedokázal Arduinu přiřadit adresu. Tak jsem ji v Arduinu nastavil staticky, ale ani to nepomohlo. Přitom na jiném (starším) routeru vše fungovalo. Nakonec jsem našel stránky arduinodiy.wordpress.com a forum.arduino.cc, kde se popisuje „chyba 510“. Řešením je odpájet skupinu rezistorů ihned u ethernet portu a z druhé strany připájet dva 100 Ohm rezistory na piny 1,2 a 3,6.

Já jsem připájel jeden 100 Ohm rezistor mezi 1. a 2. pin a druhý 100 Ohm rezistor mezi 3. a 6. pin. Po zapojení začal Ethernet Shield fungovat! Podotýkám, že jsem neodebíral původní skupinu rezistorů z přední strany.

Svůj Ethernet Shield jsem kupoval u českého obchodníka, protože jsem si myslel, že bude kvalitnější, než z Číny. Bohužel jsem se zklamal a vyhodil nejméně 300 Kč. O tolik levněji bych nakoupil v Číně zboží stejné kvality.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *