Raspberry Pi jako kamera do auta

Nedávno jsem vytvořil funkční prototyp bezpečnostní kamery do auta založený na Raspberry Pi 3. Kamera pořizuje videozáznam ve full HD v minutových intervalech a také GPS souřadnice. Ovládá se jediným tlačítkem a aktuální stav indikuje jedna LED.

Pokud probíhá záznam, LEDka svítí. Pokud je zaplněná paměť, LEDka začne blikat. Kamera neumí přemazávat staré záznamy a tak nahrávat do nekonečna.

Nedostatky:

Chybně nastavený čas

Raspberry Pi v sobě nemá hodiny a aktuální datum a čas bere ze sítě. Pokud je kamera vypnutá a zapne se mimo známou WiFi síť, nedokáže zjistit aktuální čas a pojmenovává soubory s nahrávkami špatně. Řešeních je několik, např. brát čas z GPS nebo připojit hodinový modul s malou knoflíkovou baterkou.

Kvalita videa

Raspberry Camera není vhodná pro záznam jízdy. Při jízdě dochází k otřesům a rozmazává se obraz. Bez infračerveného přísvitu není ve tmě nic vidět.

Přemazávání starých videí

Pokud začne docházet místo na kartě, měly by se přemazávat staré záznamy. Mělo by jít označit aktuální video, které se má v každém případě uchovat.

Vzdálené ovládání

Ke kameře by měla existovat aplikace (např. do mobilu), pomocí které bude možné stahovat videa. Také by měla umožnit automaticky/manuálně nahrávat GPS trasu do Google Map nebo jiné aplikace.

Závěr

I přes výše uvedené nedostatky je kamera použitelná a s jistými omezeními plní svůj účel. V projektu neplánuji dál pokračovat, ale na GitHubu můžete najít všechny zdrojové kódy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *