Heart Rate BLE Runkeeper

Nedávno tomu byly 2 roky, co aktivně běhám s Androidem v kapse a měřím si, kudy a jak rychle běžím. Před týdnem jsem si pořídil měřič tepu Polar H6 Bluetooth a chtěl si navíc měřit i srdeční rytmus. Naneštěstí Runkeeper nepodporuje technologii Bluetooth Low Energy (někdy známo jako Bluetooth SMART) a tak jsem byl nucen přestat Runkeeper používat.

Zkusil jsem aplikaci Endomondo, která BLE umí a krásně funguje s mým LG G2. Bohužel v ní není možné pořizovat fotky z běhu a spojovat je s místem focení. Druhou nevýhodou je, že zpětně není možné upravovat vykonanou trasu. Tuto funkci využijete, pokud běháte v lesích a občas ztratíte GPS signál.

Další aplikací, která podporuje BLE je Runastic v placené verzi. Ta sice dokáže pořizovat fotky v průběhu běhu, ale stejně jako u Endomonda chybí možnost upravit vykonanou trasu.

Začal jsem na internetu hledat, jak z této svízelné situace vybruslit. Vyzkoušel několik dalších aplikací (např. iCardio, Stava, …) a pak v jedné diskuzi našel odkaz na RunnerUp. To je aplikace, která zaznamenává běh (stejně jako všechny ostatní) a pak dokáže tento záznam nahrát na několik serverů, např. na Runkeeper. Začal jsem se o to trochu více zajímat a zjistil, že Runkeeper má velmi dobré API, které mohu využít.

Vytvořil jsem jednoduchou aplikaci, která se dokáže připojit na BLE zařízení a každou vteřinu z něj zjistit aktuální tepovou frekvenci. Tu ukládá do své lokální databáze. V aplikaci je možné připojit se na Runkeeper a pomocí jeho API doplnit tepovou frekvenci k jednotlivým bodům absolvované trasy. Podmínkou je mít spuštěnou aplikaci na pozadí.

Výhodou mé aplikace je, že slovně hlásí aktuální tepovou frekvenci, takže se uživatel nemusí pořád koukat, kolik běží.

Aplikaci si můžete zdarma stáhnout v obchodě Play pod názvem Heart Rate BLE Runkeeper. Zatím je ve fázi testování a může být nestabilní. Sám nemám možnost testovat aplikaci na více mobilech a měřičích tepu, vlastním pouze LG G2 a Polar H6.

A jak je možné aplikaci používat? Jednoduše ji spusťte, spárujte s měřičem tepu a nechte běžet na pozadí obrazovku, která ukazuje aktuální tepovou frekvenci. Pak spusťte Runkeeper a používejte ho. Až ukončíte aktivitu v Runkeeperu, obnovte mojí aplikaci a v obrazovce Historie se přihlaste a nahrajte změřené údaje k jedné z aktivit. Změřené hodnoty jsou podle času spárovány s body trasy, takže je možné provádět více cvičení po sobě a tepovou frekvenci nahrát až zpětně.

Aplikaci jsem vytvořil vlastní stránku (v angličtině), kde budou aktuální informace. Přejděte na stránku Heart Rate BLE Runkeeper.

Příspěvek byl publikován v rubrice Blog se štítky , , a jeho autorem je Petr Pošvic. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *