Instalace uzavřeného grafického ovladače FGLRX od ATI/AMD

Tento článek by měl začínajícímu uživateli Ubuntu pomoct nainstalovat uzavřené ovladače FGLRX pro grafickou kartu. Já jsem se k tomuto kroku odhodlal poté, co mi Google Chrome začal špatně vykreslovat některé stránky. Návod je vyzkoušený na systému Ubuntu 12.04 a grafické kartě Mobility Radeon HD 4300 Series (notebook Dell Inspiron 1564). Inspiroval jsem se článkem http://www.unixmen.com/howto-install-ati-display-driver-in-ubuntu. Dobrý článek je také na wiki stránkách Ubuntu: http://wiki.ubuntu.cz/grafick%C3%A9_karty_ati.

Ze stránky http://support.amd.com/us/gpudownload/Pages/index.aspx vybereme požadovanou verzi ovladače a stáhneme ji. Bude nám nabídnuta legacy verze. Pokud chceme aktuální, můžeme ji stáhnout z adresy http://www2.ati.com/drivers/linux/amd-driver-installer-12-6-x86.x86_64.run (číslo 12 určuje rok, číslo 6 měsíc). Pozn.: Pro 64-bitovou architekturu potřebujeme instalovat balíček ia32-libs.

# Odstranění předchozí instalace
sudo apt-get remove --purge xserver-xorg-video-radeon
# Spuštění instalátoru
chmod +x amd-driver-installer-12.6-legacy-x86.x86_64.run
sudo ./amd-driver-installer-12.6-legacy-x86.x86_64.run

V instalátoru vybereme vytvoření balíčku a zvolíme naší verzi systému, pokud byla správně rozpoznána. Pokud nebyla, můžeme instalátor spustit s parametrem –buildpkg Ubuntu/maverick pro starší vydání Ubuntu.

Při dalším kroku může dojít k chybám. Log o průběhu nalezneme v souboru /usr/share/ati/fglrx-install.log, kde se dozvíme, proč proběhla instalace neúspěšně. Jedním z častých problémů je absence programu debclean (ten se nachází v balíčku devscripts), dh-modaliases nebo execstack. Nainstalovat je můžeme příkazem „sudo apt-get install devscripts dh-modaliases execstack„.

Po úspěšném průběhu se vytvoří v aktuálním adresáři 3 balíčky. Je důležité nejdříve nainstalovat fglrx a poté amdcccle a dev.

# Instalace ovladače
sudo dpkg -i fglrx_8.970-0ubuntu1_amd64.deb
sudo dpkg -i fglrx-dev_8.970-0ubuntu1_amd64.deb fglrx-amdcccle_8.970-0ubuntu1_amd64.deb

Po úspěšné instalaci všech balíčků je třeba zinicializovat konfigurační soubor pro X server. Samotný instalátor na tento závěrečný krok také upozorňuje.

# Inicializace Xorg
sudo aticonfig --initial -f

Po restartu počítače můžeme zkusit zjistit informace o naší grafice a otestovat jí.

# Informace o grafice a její testování
fglrxinfo
fgl_glxgears
Příspěvek byl publikován v rubrice Blog se štítky a jeho autorem je Petr Pošvic. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *