Zázemí programovacích jazyků

V dnešní době existuje široká nabídka programovacích jazyků, ve kterých je možné vytvářet plnohodnotné aplikace. Ne každý ale nabízí dostatečnou podporu k tomu, aby aplikace byla vytvářena efektivně a kvalitně. Pokud se jedná o rozsáhlý projekt, může se časem stát neudržovatelný a každá další chyba, která se dříve či později zaručeně objeví, nás bude stát nemalé peníze.

Poslední 2 měsíce programuji v herním engine Toque 2D. Jedná se binární soubor, který zpracovává herní skripty, ve kterých je hra napsána. Protože lze tento soubor spustit na Windows i Mac (a pomocí Wine i na Linuxu), může být výsledná hra multiplatformní bez jakékoliv změny kódu. Myšlenka to je rozhodně pěkná, ale je tu několik problémů.

První nevýhodou je absence POŘÁDNÉHO editoru, ve kterém by bylo možné kód vyvíjet stejně dobře, jako třeba Javu v Netbeans. Existuje plugin pro JEdit s názvem TIDE, ale k pokročilému vývojovému prostředí má daleko. Programátor nevidí své překlepy a při spuštění hra sice vypíše do konzole hlášku, ale pokračuje směle v provádění kódu a někdy si toho programátor prostě nevšimne a diví se, proč se hra chová tak podivně. Automatické doplňování příkazů a nápovědu ke každému z nich jsem také hledal marně.

Druhou nevýhodou je absence testovacího nástroje. Člověk zhýčkaný knihovnou JUnit bude mít velké problémy smířit se s tím, že bude muset spouštět jednotkové testy ručně a ještě navíc kontrolovat jejich vyhodnocení. A pokud plánujete netestovat (respektive dělat pouze uživatelské testování), přeji hodně štěstí při udržování kvality aplikace.

Pokud plánujete začít pracovat na nějakém projektu, zjistěte si, zda technologie, kterou budete používat, obsahuje dostatečné nástroje pro věci „okolo“ samotného programování. Uvidíte, že se to vyplatí.

Příspěvek byl publikován v rubrice Blog se štítky a jeho autorem je Petr Pošvic. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *