Doomsday – moderní engine nejen pro Doom

Doomsday je engine pro známé hry od ID software jako je Doom, Heretic nebo Hexen. Umožňuje hrát tyto staré hry na moderních počítačích a navíc dokáže vylepšit jejich ovládání a zobrazit 3D grafiku. Bohužel, .wad soubory, které obsahují veškerou grafiku, zvuky, úrovně atd., nejsou volně k dispozici. Můžeme využít .wad soubor z originálních her, nebo nějaký free (např. z balíčku doom-wad-shareware).

V Ubuntu 11.10 je k dispozici balíček doomsday. My ale zkompilujeme Doomsday ze zdrojových kódů. Se zdrojovými kódy získáme grafický nástroj Snowberry, který využijeme k jednoduchému přidávání add-onů (3D grafiky, hudby, …).

Nejdříve nainstalujeme potřebné nástroje:

sudo apt-get install git qt4-qmake build-essential libsdl1.2-dev libsdl-net1.2-dev libsdl-mixer1.2-dev \
    libcurl-dev python-wxgtk2.6

Pak stáhneme zdrojové kódy (to může chvíli trvat, mají přes 200 MB) a nainstalujeme Doomsday (toto je možné vynechat, pokud instalujete Doomsday z balíčku).

git clone git://deng.git.sourceforge.net/gitroot/deng/deng
cd deng
mkdir moje
cd moje
qmake -r ../doomsday/doomsday.pro CONFIG+=deng_packres
make
sudo make install

Nyní zkusíme spustit Snowberry:

cd ..
cd snowberry
python snowberry.py

Na první pokus pravděpodobně dostaneme tuto hlášku: Attribute error: ‚BoxSizer‘ has no attribute ‚AddStretchSpacer‘. Řešením je editovat soubor sb/widget/area.py a zakomentovat řádky 196, 197, 198 a 201. Python se řídí i podle mezer v odsazení. Proto pokud po editaci dostaneme hlášku Identation error: unexcepted indent, zapomněli jsme pravděpodobně na řádku 199 odebrat mezery. Řádek 199 musí začínat 8 mezerami.

Po spuštění příkazem python snowberry.py se zobrazí okno s výběrem jazyka. V dalším kroku už je seznam her, které budeme chtít hrát. Připomínám, že ke každé z nich musíme mít buď originální, nebo volně šiřitelný .wad soubor. Já nechám zaškrtlý pouze Doom. Poslední krok vyžaduje určit, kde se nachází .wad soubor k Doomu. Pokud jsme instalovali balíček doom-wad-shareware, nachází se v adresáři /usr/share/games/doom/. Máme-li stažené už nějaké add-ony, můžeme je přidat rovnou. Později je můžete kdykoliv přidat v záložce Addons.

Doporučuji instalovat add-ony Doom hi-res Texture Pack, jDoom Resource Pack (jDRP) a jdui-all-20120223. Všechny se dají stáhnout zde: http://dengine.net/addons. Rozbalte je rovnou do adresáře ~/.doomsday/addons. Aby byly aktivní, je nutné je mít všechny zaškrtnuté.

Příspěvek byl publikován v rubrice Blog se štítky a jeho autorem je Petr Pošvic. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *