ČRa IoT hackathon

V pátek jsem se zúčastnil ČRa IoT hackathonu, který se konal na Smíchově v NODE5. Všemu předcházela přednáška, kde se vysvětlovalo, co to vlastně to IoT je a také informace o síti LoRa, s kterou jsme pak pracovali.

Musím pořadatele pochválit za připravený hardware. Dostali jsme LoRa vysílač, u kterého jsme nastavili vlastní klíče pro šifrovanou komunikaci. Pak jsme si mohli vybrat z velkého množství čidel i součástek. Byly k dispozici i multimetry, nepájivá pole, páječka… Vše se rychle rozebralo, ale naštěstí jsem s sebou vzal několik mých součástek z domova.

Pracoval jsem ve dvoučlenném týmu. Náš senzor pracoval na Arduinu Nano a používal 2 ultrasonické čidla HC-SR04. Bohužel se projevila (ne)kvalita materiálu a měli jsme velké problémy se zapojením. Na vině byly špatné propojovací vodiče nebo nepájivé pole. Hodně času jsme strávili tím, že jsme hledali dráty, které špatně vodily.

Výsledkem naší práce bylo chytré parkoviště, na kterém šlo centrálně rezervovat místa k stání.

Síť LoRa vypadá slibně. Jakmile bude mít větší pokrytí (nyní má pokrytá prakticky jen větší krajská města), mohla by se využít ke zkvalitnění služeb ve městech, ale i mimo ně.

img_20161125_100922 img_20161125_190312

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *