Nexus 9

Tablet Nexus 9 vlastním už dlouho. Kupoval jsem ho s Androidem 5.1 a nyní v něm je Android 6.0.1. Všechny aktualizace proběhly bez problémů, až na tu poslední. Po její instalaci se tablet zaseknul na spouštěcí obrazovce, ikonky se kroutily, ale tablet ani po hodině nenabootoval. Factory reset nepomohl.

Naneštěstí jsem neměl odemknutý bootloader. Ten je možné odemknout (údajně) pouze v nastavení telefonu (v menu Pro vývojaře). Proto jsem tablet vypnul dlouhým stiskem Power a pak vstoupil do bootloaderu držením Power + Volume Down. Zvolil jsem Fastboot a doufal, že s pomocí adb dokážu přepsat původní rozbitý systém nějakým novým. Příkaz

fastboot flash bootloader bootloader-flounder-3.48.0.0135.img

neprošel, protože bootloader je zamčený. Odumknutí příkazy

fastboot oem unlock
fastboot flashing unlock

nebylo možné z důvodu nedostatečných práv. Nezbývalo než přejít do Recovery. Tam se objevila černá obrazovka s obrázkem androida a nápis No command. Podržením Power a následně krátkým stiskem Volume Up a uvolněním Power se zobrazilo menu. Zde jsem znovu zformátoval data (/data cca 10 minut, /cache cca 10 minut) a zvolil Update by ADB. Stáhnul jsem si správný OTA update (from MMB29V to MOB30D, aktuální kód se dá zjistit v bootloaderu vlevo nahoře) a spustil příkaz:

sudo adb sideload ../6a2119f2077022c1ba852f2c613b8ce942c33836.signed-signed-volantis-MOB30D-from-MMB29V.zip

Na konzoli začaly přibývat procenta a do mobilu se začaly nahrávat aktualizace. Po 20 minutách bylo vše úspěšně dokončeno a po restartu naběhl operační systém.

OTA aktualizace je možné stahovat z Githubu.

Příspěvek byl publikován v rubrice Tutoriály se štítky a jeho autorem je Petr Pošvic. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *